Star Trek Greece

A Greek Star Trek Forum Focused on the Original Timeline
It is currently 02 Jun 2020, 12:04

All times are UTC + 2 hours
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
PostPosted: 08 Jul 2014, 21:26 
Offline

Joined: 28 Aug 2013, 12:28
Posts: 122
Location: Θεσσαλονίκη
Μόλις ξεκίνησε, αναρωτιόμουν: πού είναι η εικόνα; Μόνο ήχο ακούω. Μόλις συνειδητοποίησα ότι όλα πάνε καλά με την εικόνα (απλώς δε δείχνει τίποτα) χαλάρωσα κι ευχαριστήθηκα την υπέροχη μουσική.

Από την αρχή μου άρεσαν τα καταπληκτικά διαστημικά πλάνα και η όμορφη μουσική - μάλιστα μου θύμισε λίγο "Οδύσσεια του διαστήματος". Μοιραζόμουν τη χαρά του Kirk, που (ξανα)έβλεπε το καινούριο παλιό του διαστημόπλοιο, ευχαριστήθηκα μισή ώρα προετοιμασίες! [Έχει ανθρώπους με διαστημικές στολές να επιπλέουν σε κάθε σήμειο, από την αρχή μέχρι το τέλος, χαχα!]

Νέο transporter effect, μια Deltan, ο Bones με γένια κι ένα τεράστιο χίππικο μενταγιόν (για λίγο μόνο) αλλά γκρινιάρης όπως πάντα, να 'σου και ο Spock (πιο Spock από ποτέ), μερικά τεχνικά προβλήματα (με τα πιο χάλια εφέ που έχω δει ποτέ), να σου άλλη μισή ώρα προετοιμασιών. Αλλά μου αρέσει, γιατί κρατάει πολύ! [Μετά την πρώτη ώρα αρχίζει όμως να γίνεται κουραστικό...]

Νομίζω ότι το το πρώτο θέμα αυτής της ταινίας είναι το πού ανήκει κανείς, πού νιώθει καλύτερα, ποιος είναι ο προορισμός του [Θέμα κοντινό με του Nemesis]. Admiral στα κεντρικά ή captain σ' ένα αστρόπλοιο (Kirk)? Kolinahr στο Vulcan ή εξερευνητής με ανθρώπους στο Starfleet (Spock)? Περίσκεψη και άμυνα ή ρίσκο και εξερεύνηση (Decker vs. Kirk); Λογική ή (και) συναίσθημα (Spock); Human ή κάτι άλλο (Spock); Ποιος αποφασίζει; Ο καθένας για τον εαυτό του: "Create its own sense of purpose, out of our own human weaknesses"

Και, βέβαια, το να πλησιάζεις το στόχο σου σε μεταμορφώνει, σε αλλάζει σε κάτι άλλο (V'Ger). "Is this all that I am? Is there nothing more?" Ο στόχος που εκθειάζεται σε όλη την ταινία (υποθέτω και όλο το Star Trek) είναι προφανώς η εξερεύνηση, η καινούρια γνώση (στην οποία αφιερώνουν όλη τη ζωή τους ο Kirk, όλο το πλήρωμα και πιο χαρακτηριστικά ο Decker).

"Any show of resistance would be futile, Captain" είπε ο Spock και είναι ίσως η πρώτη έμμεση αναφορά της γνωστής ιαχής των Borg. Αυτό είναι ίσως και το δεύτερο θέμα αυτής της ταινίας, το πώς αντιμετωπίζουμε τα πράγματα που μας ξεπερνάνε. Για ένα μεγάλο μέρος της, οι χαρακτήρες αφήνονται στην πορεία, στον ρου των πραγμάτων, όπου όχι μόνον είναι ανίκανοι να τον αντιστρέψουν αλλά κάθε προσπάθεια μπορεί απλώς να χειροτερέψει τα πράγματα και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τον "παρεκτρέψουν", να τον οδηγήσουν προς μια επιθυμητή κατάσταση (μια ταοϊστική αντίληψη, μπορεί κανείς να πει, που ταιριάζει σε πολλά πράγματα στη ζωή). Και ποια είναι η λύση; Η κατανόηση, η αποδοχή, η αντιμετώπιση της εχθρότητας (π.χ. του V'Ger) ως ανωριμότητας και όχι ως κακίας.

Αυτό ακριβώς είναι που με παραξένεψε/δυσκόλεψε (δε θα πω δεν μ'άρεσε) σ' αυτήν την ταινία. Έχουμε συνηθίσει ήρωες που _κάνουν_ κάτι, εφευρίσκουν ιδέες, ανακαλύπτουν λύσεις, κουράζονται, μοχθούν κι έτσι πετυχαίνουν. Ενώ σ'αυτήν την ταινία, ακόμα και οι πρωταγωνιστές είναι θεατές. Το μόνο που χρειάζεται είναι η κατανόηση, μια συνένωση με ένα καινούριο νόημα (V'Ger και creator), μια μεταμόρφωση.

Να σημειώσω επίσης τον Special Science Consultant, Isaac Asimov, και τα πολύ ωραία πόδια της Miss India, Persis Khambatta!


Top
 Profile  
 
PostPosted: 20 Jul 2014, 04:47 
Offline
Fleet Admiral
User avatar

Joined: 27 Aug 2013, 16:15
Posts: 422
Location: Θεσσαλονίκη
Αυτή η ταινία ήταν για πολύ καιρό για μένα κάτι σαν "μύθος". Και εξηγώ: όταν ξεκίνησα να βλέπω τις ταινίες του TOS, για διάφορους λόγους έκατσε να τις δω ανάποδα. Πρώτα είδα την 6η, μετά την 5 κ.ο.κ.. Στο βίντεο κλαμπ όμως από το οποίο νοίκιαζα τις βιντεοκασέτες τότε, δεν υπήρχε η πρώτη ταινία. Αναγκάστηκα να ψάξω όλη τη Θεσσαλονίκη, να έχω γραφτεί κι εγώ δεν θυμάμαι σε πόσα βίντεο κλαμπ και να έχω ρωτήσει σε άλλα τόσα, χωρίς αποτέλεσμα. Για μένα πια η ταινία αυτή ήταν σαν κάτι που... υπήρχε και δεν υπήρχε. Μέχρι που μία μέρα, μετά από μήνες, ο δρόμος μου με έφερε στο ένα και μοναδικό που είχε την πολυπόθητη βιντεοκασέτα! Μπαίνοντας τότε, μην έχοντας και πολλές ελπίδες μετά τις αλλεπάλληλες απογοητεύσεις, αντικρύζω στο ταμείο σε μια μικρή κορνίζα μια εικόνα του Enterprise-E. Σαστισμένος ακόμη, σηκώνω τα μάτια μου και βλέπω πίσω από το ταμείο ένα μοντέλο του ΝΧ-01... "Πού βρίσκομαι;;;" σκέφτηκα! Μόλις συνήλθα λίγο, ρώτησα πού μπορώ να βρω τις ταινίες Σταρ Τρεκ. Ο υπάλληλος (ή μάλλον ιδιοκτήτης, όπως κατάλαβα από την κουβέντα που κάναμε αργότερα) μου είπε στον πάνω όροφο. Ανέβηκα ενθουσιασμένος τα σκαλιά και άρχισα να "χτενίζω" τον χώρο. Στη δεξιά γωνία, είδα γραμμένο σε ένα stand "Star Trek", με τη γραμματοσειρά του TOS. Πηγαίνω και βρίσκω την ταινία, μαζί με τις υπόλοιπες! Μόνο που... κοιτώντας λίγο παραδίπλα, βρήκα και ολόκληρο το TOS σε βιντεοκασέτες! Ήμουν σε μια όαση, δεν μπορούσα να το πιστέψω!

Σπίτι, με την βιντεοκασέτα ανα χείρας, κάθομαι αμέσως και την βάζω στο βίντεο. Για την υπόθεση της ταινίας δεν είχα την παραμικρή ιδέα - δεν είχα και πουθενά πρόσβαση στο ίντερνετ τότε! Το μόνο που είχα φανταστεί ότι θα περιείχε, ήταν η προαγωγή του Κερκ στο τέλος της ταινίας από Πλοίαρχο σε Ναύαρχο, διότι στην δεύτερη ταινία τον είχα δει Ναύαρχο. Τελικά στην πρώτη μας τον δείχνουν κατευθείαν έτσι. Είχα επίσης διαβάσει στην ετικέτα της κασέτας ότι δεν είχε υπότιτλους. Ήταν η πρώτη φορά που θα έβλεπα κάτι χωρίς υπότιτλους και θα ήταν και η αρχή της πολύ καλύτερης από το Lower εκμάθησής μου των αγγλικών! Το TOS που είχε το βίντεο κλαμπ ήταν κι αυτό από βρετανικές κασέτες δίχως υπότιτλους. Έχω να ευχαριστώ το Star Trek για τα αγγλικά που ξέρω σήμερα...

Την πάτησα κι εγώ στην αρχή με την εικόνα. Άκουγα μουσική για πολλή ώρα, αλλά εικόνα δεν έβλεπα. Λες, είπα, η μοναδική κασέτα που βρήκα να είναι προβληματική; Πάτησα για λίγο το FF και διαπίστωσα ότι τελικά όλα ήταν σωστά. Πρώτη έκπληξη: η μουσική των τίτλων! Στους τίτλους της 5ης ταινίας που έπαιζε το ίδιο θέμα, θεώρησα ότι το "δανείστηκαν" από το TNG. Έλα όμως που αντιθέτως το TNG το είχε "δανειστεί" από την πρώτη ταινία...!

Η απουσία υποτίτλων δεν μου είχε δημιουργήσει αξιόλογο πρόβλημα... ως επί το πλείστον. Και λέω ως επί το πλείστον διότι αυτοί που έφτιαξαν την κόπια θεώρησαν λογικό να μην βάλουν υπότιτλους ούτε στα Βουλκανικά! Με αποτέλεσμα, όλη την σκηνή με τον Σποκ στον Βούλκαν να μην την καταλάβω καθόλου. Καθώς η σκηνή κρατούσε αρκετά, άρχισα να απογοητεύομαι και κάπως να βαριέμαι, μην καταλαβαίνοντας τι γίνεται. Ευτυχώς μετά τα πράγματα επέστρεψαν σε... γήινη γλώσσα!

Γενικά την πρώτη φορά που είδα την ταινία δεν την ευχαριστήθηκα πολύ, δεν μου άρεσε και τρομερά. Λίγο η φάση με τους υπότιτλους, λίγο το ότι είχε πάρει διαστάσεις μύθου στο μυαλό μου και φανταζόμουν ότι θα είναι κάτι υπερκαταπληκτικό το οποίο το περίμενα με άπειρη προσμονή... κάτι δεν δούλεψε πολύ καλά. Τις επόμενες 3-4 φορές που την είδα την ευχαριστήθηκα λίγο περισσότερο, αλλά λίγο. Μέχρι σήμερα.

Για κάποιον λόγο, σήμερα πραγματικά την καταευχαριστήθηκα! Την είχα ούτως ή άλλως σε εκτίμηση και από πριν, αλλά σήμερα μπορώ να πω πραγματικά ότι μιλάμε για μία πολύ, πάρα πολύ καλή ταινία! Κατ' αρχάς, αυτό που και τις προηγούμενες φορές ήταν κάτι που τρελαινόμουν να βλέπω, είναι το όλο σκηνικό της αναβάθμισης του Enterprise και τα απίθανα πλάνα της εξωτερικής ξενάγησης του Κερκ από τον Σκόττυ. Πέρα από την απερίγραπτη ομορφιά του ίδιου του σκάφους, το οποίο μας έδωσαν την δυνατότητα να το απολαύσουμε από σχεδόν κάθε πιθανή γωνία, με ενθουσίαζε να βλέπω και τους ανθρώπους να "πετάνε" στο διάστημα, τις εργασίες που γινόντουσαν στο κύτος με τα διάφορα κομμάτια που έλειπαν και συναρμολογούνταν, γενικά όλα όσα είχε εκείνη η σκηνή. Και αμέσως μετά οι κάθε λογής ετοιμασίες μέσα, οι νέοι χώροι... όλα ήταν μαγευτικά. Μα τι απίστευτη δουλειά έκανε το art department σ' αυτό το refit, σε κάθε τομέα... πραγματικά εκ-πλη-κτι-κό, δεν χορταίνω να το βλέπω! Όλο αυτό το σκηνικό, μαζί και με την επανασύνδεση του πληρώματος, θα έλεγα ότι συνθέτουν το πιο δυνατό κομμάτι της ταινίας.

Η ταινία είχε γενικότερα πολύ ωραία πλάνα, όπως αυτά μέσα στο V'Ger. Οπτικά ήταν γενικά φοβερά απολαυστική, με τη χρήση και των νέων τότε τεχνολογικών δυνατοτήτων. Μπορώ επίσης να πω ότι ως ένα βαθμό σε κάποια σημεία μου έφερνε και εμένα μία αμυδρή αίσθηση 2001: A Space Odyssey. Ίσως εν μέρει λόγω κάποιων αργών διαστημικών πλάνων, ίσως λίγο λόγω της γενικότερης αισθητικής σε κάποια σημεία. Το σενάριο ήταν πολύ ωραίο σαν ιδέα και η εκτέλεσή του επιτυχημένη. Πολύ ενδιαφέρουσα και η γέννηση της νέας μορφής ζωής στο τέλος. Α, και το "Thataway" του Kirk πολύ καλό! :D

Γενικά είναι φοβερή η όλη μετάβαση από τη σειρά TOS στην ταινία αυτή. Η ταινία, όπως την νιώθω εγώ, αποτελεί επίσης ένα μεταβατικό στάδιο από τη σειρά προς τις επόμενες 5 ταινίες, τις οποίες τις βλέπω πιο πολύ σαν ένα σύνολο. Ακόμη και στις στολές απεικονίζεται αυτό με κάποιον τρόπο. Φαντάζομαι, βέβαια, ότι το γεγονός ότι βλέπω την ταινία αυτή σαν κατά κάποιον τρόπο "μόνη της", σαν κάτι ξεχωριστό από τις υπόλοιπες ταινίες, μπορεί να έχει να κάνει και με την όλη ιστορία που περιέγραψα στην αρχή. Δεν ξέρω.

Ένα έχω να [ξανα]πω, πάντως, και αυτό κρατάω από σήμερα: την καταευχαριστήθηκα! :D Σίγουρα ανέβηκε σήμερα μία ή δύο θέσεις στην κατάταξη προτίμησης μου των ταινιών Τρεκ.

Κλείνω με την φράση που αναγράφεται στο τέλος: "The human adventure is just beginning." Αυτό θα μπορούσε να περιγράψει αρκετά το πνεύμα της ταινίας.

_________________
"That is the exploration that awaits you. Not mapping stars and studying nebulae, but charting the unknown possibilities... of existence." - Q to Picard, All good things...


Top
 Profile  
 
PostPosted: 20 Jul 2014, 10:03 
Offline

Joined: 28 Aug 2013, 12:28
Posts: 122
Location: Θεσσαλονίκη
Πολύ όμορφο και νοσταλγικό το post σου, Δημήτρη!
Και συμφωνώ ότι είναι διαφορετική η εμπειρία να ξαναβλέπεις μια ταινία μετά από χρόνια. Δεν είναι βέβαια η ταινία που άλλαξε αλλά εμείς..
Έχεις δίκιο, επίσης, που βλέπεις την πρώτη ταινία ως διαφορετική από τις άλλες: είναι πιο "επική", ένα comeback που έπρεπε να είναι super wow, για να ξαναφέρει το ST στη συνείδηση των θεατών. Οι επόμενες ταινίες σα να έχουν μια εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και μπορούν να ασχοληθούν και να εστιαστούν αλλού...


Top
 Profile  
 
PostPosted: 23 Jul 2014, 21:29 
Offline

Joined: 28 Aug 2013, 21:41
Posts: 298
Location: Thessaloniki, Greece
Για μενα εχει επισης ενα μυθικο στατους γιατι ηταν η πρωτη ταινεια σταρ τρεκ που είδα στα 17 μου χρονια και μου ειχε κανει φοβερη εντυπωση! την εχω δει πλέον καμμια δεκαρια φορες και εξακολουθω να την θεωρω την καλυτεη ταινειαα σταρ τρεκ που εχω δει σιγουρα την καλυτερη του original cast (με δυτερη το undiscovered country). Hταν κλασσικό high concept science fiction και καθαρόαιμο τρεκ, ενω οι περισσότερες απο τις επόμενες ταινείες (που φυσικα μου αρεσουν ολες εκτος απο την πεμπτη) ηταν πιο πολύ character pieces η action oriented (παντα βεβαια στα πλαισια του τρεκ.)Εξαιρεσεις βεβαια αποτελουν τα undiscovered coyntry και insurection.
Aυτή η ταινεία όμως ήταν πραγματικκά επική, σου μετεφερε εξαιρετικα τηι αισθηση του αγνωστου out there και κτυπυσε στην καρδια της επιστημονικης φαντασίας: ποιες ειναι (οπωε ειπε και ο Q ) : the uknown possibilities of existece


Top
 Profile  
 
PostPosted: 24 Jul 2014, 18:47 
Offline

Joined: 28 Aug 2013, 12:28
Posts: 122
Location: Θεσσαλονίκη
Συμφωνώ, Παναγιώτη, ότι είναι μια επική ταινία που σου προκαλεί δέος και ότι εστιάζει στο περιεχόμενο και όχι στους χαρακτήρες ή την δράση. Αναρωτιέμαι όμως αν όλο το TOS (η σειρά) ήταν πιο κοντά στο επικό ή στο δράση+χαρακτήρες;
Σε κάθε περίπτωση, είναι μια όμορφη και νομίζω παρεξηγημένη ταινία.


Top
 Profile  
 
PostPosted: 25 Jul 2014, 13:36 
Offline

Joined: 28 Aug 2013, 21:41
Posts: 298
Location: Thessaloniki, Greece
τπήρχαν και τα δυο πολλες φορες σε καλο συνδοιασμο ( oρισμενα επεισοδεια ηταν απο τα πιο high concept του trek). Συνολικα ομως το Tos ηταν και πιο action και πιο character centred σε σχεση με το TNG


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Star Trek Greece is not endorsed, sponsored, or affiliated with CBS Studios Inc. or the "Star Trek" franchise.
The Star Trek trademarks, logos, and related names are owned by CBS Studios Inc., and are used under "fair use" guidelines.


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group